0

399 kr kvar till fri frakt!

399 kr kvar till fri frakt!

Hur mäter man ringstorlek?

Det kan vara bra att känna till sin ringstorlek när man ska köpa ring, men hur mäter man ringstorlek? Det finns några olika tillvägagångssätt för att mäta ringstorlek – här ger vi dig våra bästa tips för att det ska bli lättare att hitta rätt storlek.

Se hela vårt utbud av ringar via knappen nedan.

Ringar

 

HUR SKA EN RING SITTA?

Innan du mäter din ringstorlek behöver du få svar på frågan ”Hur ska en ring sitta?”. En ring ska sitta lagom hårt, det vill säga att den varken ska sitta så hårt att den klämmer åt, eller så pass löst att den riskerar att trilla av. För att hitta en balans bör du testa vid olika typer av förhållanden. Det kan innebära att du mäter din ringstorlek under olika tidpunkter på dygnet, vid olika temperaturer och vid olika luftfuktigheter. Fingrets storlek kan nämligen variera under dagen och många upplever att fingrarna svullnar på morgonen samt vid varmt och fuktigt klimat.

Tänk också på att en bred ring ofta dessutom behöver vara aningen större i storlek än en smal ring.

 

Mäta ringstorlek i butik

Det absolut lättaste sättet för att mäta ringstorlek är att besöka en av våra butiker. Där får du hjälp med att ta reda på vilken ringstorlek du har. Med hjälp av en mätring och en mätpinne kan du få din exakta ringstorlek och behöver inte riskera att mäta fel på egen hand. Du får då också möjlighet att ställa frågor som du vill ha svar på, eller passa på att be om rådgivning.

Hitta närmaste Ur&Penn-butik

 

Mäta ringstorlek hemma – 3 olika sätt

Det finns flera olika sätt att mäta ringstorlek hemma. Här listar vi tre olika sätt som passar dig oavsett om du har en ring hemma som redan passar, eller om du vill mäta ringstorlek utan ring.

 

1. Mäta ringstorlek med en ring

Har du en ring som du vet passar? Då är detta ett enkelt sätt att ta reda på din ringstorlek. Använd ett skjutmått (eller en linjal om du saknar skjutmått) och mät diametern av insidan på din ring. Avrunda uppåt till närmsta millimeter. Använd sedan omvandlingstabellen nedan om du vill ta reda på vad det innebär i omkrets.

Ska du köpa en förlovningsring och vill mäta ringstorlek i smyg? Då är detta det absolut lättaste sättet för dig att ta reda på din partners ringstorlek utan att hen får reda på det. För visst vore det väl önskvärt att överraska din partner med den stora frågan? Med en ring i rätt storlek kan du briljera med dina förberedelser och ditt hemlighetsmakeri. Behöver du hjälp att välja ring? Välkommen in i någon av våra butiker!

Om det skulle bli fel storlek är du välkommen till vår guldsmed där du givetvis kan minska ringstorlek.

 

2. Mäta ringstorlek med snöre

Om du inte har tillgång till en mätring eller en ring som du vet passar, går det också att använda ett snöre – ett smidigt sätt att mäta ringstorlek utan ring. Så här gör du för att mäta ringstorlek med snöre:

  1. Använd en bit snöre och linda det runt ditt finger
  2. Gör en markering på snöret där det möts snörets ände
  3. Räta ut snöret och mät det från ände till markering med en linjal – nu vet du fingrets omkrets

Observera! Fingrets omkrets är oftast som bredast runt knogen. Du vill försäkra dig om att ringen kan komma över knogen för att komma på plats.

Det går också bra att använda ett måttband som du lindar runt fingret och läser av.

 

3. Mätpinne och mätring

När du kommer till någon av våra butiker mäter vi ringstorleken med hjälp av olika ringmätare. Om du har ett sådant instrument hemma kan du få mer exakta mått. Ta reda på storleken på en befintlig ring med hjälp av en mätpinne, eller storleken på ditt finger med hjälp av en mätring. Du är alltid välkommen in till oss på Ur&Penn för vägledning och hjälp med mätning!

 

Två mått för ringstorlek

I Sverige använder vi oss av två olika standarder för ringstorlekar. Den ena är baserad på ringens inre omkrets och den andra på ringens inre diameter. Dessa står i förhållande till varandra, det vill säga att om omkretsen ökar så gör diametern det också.

Förhållandet mellan diameter (D) och omkrets (O) är: O=π x D

 

Exempel för att omvandla ringstorlek

För att ta ett exempel så har en ring med inre omkretsen 52 mm en ungefärlig diameter på 16,5 mm. Denna ring har då storlek 52 när storleken är baserad på omkretsen och storlek 16,5 när den är baserad på diametern. Eftersom storlekarna som är baserade på diameter ofta rundas av så får du en mer exakt passform om du använder storleken baserat på omkretsen.

 

Ringstorlek – omvandlare

Våra ringar finns vanligtvis i storlekarna 16–20 och i omvandlingstabellen nedan kan du se hur de olika storlekarna översätts mellan de två systemen. Använd vår omvandlare för ringstorlek för att ta reda på din storlek!

DIAMETER OMKRETS
16 50-51
17 53-54
18 56-57
19 60-61
20 63-64