449 kr kvar till fri frakt!

449 kr kvar till fri frakt!

 

AUTOMATISK KLOCKA STANNAR – VARFÖR?

Du som har en självgående klocka, eller som funderar på att köpa en, hittar praktiska råd i den här artikeln. Här får du bland annat svar på vad du kan göra om en automatisk klocka stannar eller drar sig.

 

Så undviker du att en automatisk klocka stannar

Den självuppdragande klockan dras upp av rörelse. Tanken är att det ska räcka att du bär den under dagen för att den ska fungera. Om du inte rör armar och händer tillräckligt, till exempel om du sitter mycket vid datorn eller med telefonen så kan det dock hända att en automatisk klocka stannar helt. Undvik det genom att utsätta klockan för rörelse; antingen genom att röra dig själv mer, eller genom att sätta själva klockan i rörelse. Fortsätt läsa för att få tips på hur du kan gå till väga.

 

Hur fungerar automatiska klockor

En automatisk klocka fungerar, enkelt förklarat, genom att en rotor vrider upp urverket när klockan utsätts för rörelse.

Klockans uppdragningsmekanism vrids upp med hjälp av rörelserna du utsätter den för, vilket skapar spänning i en drivfjäder. Fjädern drar ihop sig när spänningen blir tillräckligt stor och driver rotationen i en cylinder som sedan för över energin till kugghjulen.

 

Dra upp en automatisk klocka – 3 metoder

Vi får ofta frågan ”Hur vrider man upp en automatisk klocka?” Vårt första svar är att du inte ska skaka klockan, eftersom det kan skada den. Vi brukar sedan rekommendera att du testar en av följande metoder för att dra upp en automatisk klocka:

1. Dra upp klocka med motion

Få in mer rörelse i vardagen genom att exempelvis ta trapporna eller en promenad. Du kan också prova att titta på klockan lite oftare.

2. Dra upp klocka med krona

Dra upp klockan med hjälp av kronan om din klocka har en sådan. Kronan är den lilla knoppen som brukar sitta på höger sida och som går att skruva på. Olika klockmärken har lite olika funktion, så titta gärna i bruksanvisningen. En del klockor kan skruvas hur lång som helst för att de inte ska kunna skadas, medan andra bara tål ett visst antal varv.

3. Dra upp klocka med elektrisk rotation

Om din klocka inte har en krona och du inte bär den så ofta kan du införskaffa en elektrisk klockuppdragare. Det är en liten hållare du sätter klockan i och som roterar för att dra upp urverket.

 

Så undviker du att en automatisk klocka drar sig

För att undvika att en automatisk klocka drar sig behöver du underhålla den genom att smörja de rörliga komponenterna i urverket regelbundet. Vart tredje till femte år brukar vara ett lagom intervall för de flesta självuppdragande klockor.

Klockservice – när en automatisk klocka drar sig

Hjälper ingen av ovanstående metoder kan problemet ligga i mekaniken. Har klockan några år på nacken är det inte helt ovanligt att drivfjädern har blivit utsliten. En duktig urmakare kan ge klockan nytt liv. Du kan lämna in ditt automatiska armbandsur på fullständig klockservice hos oss så ser vi över både drivfjädern och övriga delar i mekaniken.

Urmakare

Köpa automatiska klockor

Ta gärna en titt på våra automatiska klockor i herrmodell. Vi har flera olika modeller i sortimentet; allt från eleganta versioner med läderarmband till mer trendiga varianter med metall-länk. En automatisk klocka är ett praktisk val, och nu vet du hur du ska ta hand om den på bästa sätt för att den ska ticka på problemfritt i många år framöver.

Våra automatiska klockor