Vanliga frågor om öronhåltagning
De flesta som ska ta hål i öronen för första gången bär ofta på många frågor. Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna. Undrar du över någonting som du inte får svar på här? Tveka inte att kontakta din närmaste butik!
Hur ont gör det att ta hål i öronen?
Att ta hål i öronsnibben gör inte särskilt ont alls. Med Inverness håltagningssystem känns det som ett litet stick och är över på bara en sekund. Det finns en myt om att det skulle göra ont, men denna är snarare rotad i gamla metoder. Med de håltagningsmetoder som finns i dag finns ingen anledning att fälla tårar av smärta.
Hur lång tid tar det för hål i öronen att läka?
Det kan ta upp till ett år innan dina hål har läkt klart. För att minska risken för att hålet krymper eller växer igen är det viktigt att du alltid har ett örhänge i hålet. Snurra inte på örhängena, utan låt öronen läka i lugn och ro.
Hur undviker jag att mina hål infekteras?
Ett nytaget hål är ett litet, litet sår och den hud som bildas i hålet är tunn och ömtålig. För att undvika att det infekteras är det viktigt att du följer skötselråden; rengör hålet ordentligt och regelbundet; var försiktig när du byter örhängen och undvik att pilla på dina hål eftersom det kan medföra att smuts kommer i kontakt med såret.
Hur snabbt växer hål i öronen igen?
Det är individuellt, men det är vanligt att nytagna hål kan börja dra ihop sig redan efter någon dag utan örhängen. Om du vill behålla dina hål är det därför viktigt att du fortsatt bär smycken i dem. Hål som du har haft i många år kan du gå länge utan att de växer igen. En del går flera år utan örhängen och kan sedan sätta dem i sina gamla hål precis som vanligt.
När kan man ta hål i öronen på barn?
Det finns ingen åldersgräns för vid vilken ålder man får ta hål i öronen i Sverige. Hos oss finns det en 18-årsgräns, men yngre personer är välkomna i sällskap av målsman. Det ska vara barnets egen vilja och om barnet ändrar sig vid håltagningstillfället är det okej.